De pers over Le G de Château GuiraudPieter Nijdam in De Telegraaf: “Kosten noch moeite werden gespaard om Guiraud weer aan de top te brengen. Het eerste resultaat is terug te vinden in de zeldzame droge versie G de Château Guiraud 2011. Een wit voorjaarsboeket, citrus, venkel, snufje witte peper. Echte klasse verraadt zich niet.”Jamie Goode in Sunday Express: “Here’s a dry white from Bordeaux, which is complex, sophisticated and tastes as though it has as a £25 price tag. Made in oak barrels, it’s mostly Sauvignon Blanc, with a bit of Semillon, and has lovely grapefruit, gooseberry, thyme and fennel notes.”Julia Harding MW op JancisRobinson.com: “70% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon. Mostly on sandy gravel. A third is barrel fermented in new oak, the rest in one- and two-year-old barrels, but only for three to eight weeks. Fresh, bright citrus with a herbal Sauvignon Blanc aroma to the fore, creamy too. Zesty with rich creamy spice and orange in the mid palate too – almost as if there were some noble rot though I don’t think there is. Unexpectedly rich after the nose. Long spicy finish.”Onno Kleyn in De Volkskrant over de 2010: “Hij briest, hij snuift, hij steigert van citrus en kruisbes en ander blikkerende vruchtengeurtjes, klaterend fris en opwekkend als een zeewind. Daar mag een scheutje van in de ovenschaal bij de kabeljauw, maar de rest drink je ernaast, ervoor, erachter.” |
|
Harold Hamersma op YouTube:
|
|
Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2013 over de 2010: “Als een goede witte Graves, maar ‘slechts’ een witte Bordeaux. Wel dan weer van top-Sauternes-domein Guiraud. Wordt gemaakt door Robert Planty die Guiraud samen met een aantal gelijkgestemden kocht: twee bevriende chateau-eigenaren en Robert Peugeot, bekend van de auto’s, en ook hij had wel wat te besteden. Superieure witte. Heeft hout gehad, maar bijvoorbeeld geen ‘malo’. Vandaar de afwezigheid van melkjes, roompjes, yoghurtjes en puddinkjes. Toetjes eten we later, eerst drinken. In 2009 al geweldig voor z’n geld, nu – vraag me niet waarom – zelfs een paar eurokwartjes voordeliger geworden. Heerlijke wijn. Grapefruit, frisheid, fitheid, milde kruiderij, mooie bittertjes, ietsjes darteler dan zijn voorganger.” (rapportcijfer 9+)Nicolaas Klei op Twitter: ” ‘Al ben je niet zo’n bordeauxfan…’ zei Bolomey bij het aanreiken van de proeffles G de Guiraud. Nu wel. Weergaloze sauvignon blanc. Kost €15, smaakt als een veelvoud. Heel deftig, complex, geconcentreerd – toch onbezorgd gezellig. Drink op ’n bankje langs de oprijlaan.”Margaret Rand in Decanter Magazine [noemt de droge wijnen uit Sauternes en Barsac] “some of the most characterful (but least drunk) wines of France”. Als een van de beste voorbeelden noemt ze Le G de Château Guiraud: “Spicy, balanced and complex”. |
|