Het Concours Mondial de Bruxelles 2016 vond plaats in de Bulgaarse stad Plovdiv. Zo’n 300 juryleden waren voor dit concours uitgenodigd. Drie ochtenden werden er wijn geproefd afkomstig uit vrijwel alle wijnproducerende landen. Een verslag van onze jury.
Tweede proefdag: verrassend Mexico!
De vierde serie bracht de jury in een zeer goede stemming. Prachtige rode wijnen, maar naar de herkomst bleef het gissen. De uitslag was verrassend: Mexico! Mooie volle, rijpe wijnen. Wat een ontdekking is zo’n concours dan toch. Vier zilveren en twee gouden medailles!
De zilveren medailles werden toegekend aan:
- 2014 Torre de Tierra
- 2014 Cuna de Tierra Nebbiolo
- 2014 5 de Pinesque
- 2014 Malbec de Monte Xanic Edicion Limitada
Twee gouden medailles werden toegekend aan:
- 2014 Casa Madero Malbec
- 2014 Inédito Tinto Roble
De vijfde serie op deze ochtend kwam uit Rioja. Ook hier veel mooie wijnen! Zes zilveren medailles kwamen als resultaat uit deze serie:
- 2012 Solar de Estraunza Vendimia Seleccionada
- 2012 El Coto Crianza
- 2012 Pascual Larrieta Tempranillo Vendemia Seleccionada Crianza
- 2012 Castillo de Albai Reserva
- 2012 Las Flores Reserva
- 2012 Ondarre 2012
Na de lunch was er wederom een bezoek aan een wijnbedrijf mogelijk. Dit keer kwam ik terecht bij het biologische gecertificeerde bedrijf: Zagreus. Ook hier mooie kwaliteitswijnen geproefd!
De derde proefdag: zondag 1 mei 2016
De start op deze proefdag was niet zo spectaculair als de tweede. De eerste serie bleek afkomstig uit Malagouzia/Griekenland. Twee wijnen scoorden een zilveren medaille:
- 2015 Fragou Neilis – Malagouzia, Central Greece – Attica
- j. Agerino Malagouzia, Peloponnese/Regional Wine of Peloponese
Daarna werden we verrast door een serie mousserende wijnen, die uit Luxemburg afkomstig bleken. Mooie frisse stijl. Twee zilveren en een gouden medaille als proefresultaat. Zilver:
- Bernard-Massard Sélection Brut, Vin Mousseux de qualité
- Gales Cuvée Première Rosé, Moselle Luxembourgeoise
De gouden medaille werd behaald door:
- 2012 Desom Brut Millesimé AOP-571, Crémant de Luxembourg
Chris Alblas, senior wine&spirit judge