Wijnjournaal.nl

Dutch Cuisine chefs koken diner zonder toegevoegd zout, suiker en vet

door | 23 feb 2016 | Nieuws, Opleiding

fb0434ea-80c7-4a6a-b212-c395b7647e85

Op maandagavond 22 februari kookten Dutch Cuisine ambassadeurs Edwin Vinke, Peter Gast en Luc Kusters een diner zonder toegevoegd zout, suiker en vet voor 125 gasten. Een van de aanwezige gasten was Minister Edith Schippers. De drie Dutch Cuisine chefs werden bijgestaan door chef Gerrit Greveling.

Het diner was onderdeel van de tweedaagse conferentie ‘Productverbetering voedingsmiddelen door reductie zout, suiker en verzadigd vet’. Georganiseerd door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Economische Zaken. Dit in verband met het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Minister Edith Schippers was erg onder de indruk. ‘Het was een missie om van te watertanden. De chefs hebben vanavond bewezen dat het goed mogelijk is om zonder suiker, zout en vet toe te voegen, toch een heerlijk diner te bereiden’.

Het Menu
Edwin Vinke van De Kromme Watergang** ging uiteraard aan de slag met alles dat Zeeland te bieden heeft en maakte ‘Zeeuwse Zeevruchten’. Hij gebruikte zilt Oosterschelde water in plaats van zout. Peter Gast van Restaurant ’t Schulten Hues* serveerde een van zijn signature dishes, ‘Achterhoekse Groentetuin’ waarin hij zout verving door een jus van diverse groenten en kruiden. Luc Kusters van Dutch Cuisine flagship-restaurant Bolenius maakte een vaderlandse klassieker, ‘Amsterdamse Pannenkoek met Spek en Ui’. Gerrit Greveling maakte namens Martinair Party Service het dessert, ‘Appelgaard en Specerijen’. De appels waren al zoet genoeg van zichzelf. De overige noodzakelijke suikers verving hij door stevia en een klein beetje honing.

Toen chef Luc Kusters gevraagd werd mee te doen twijfelde hij geen moment. ‘Ik hou wel van een uitdaging en het leek me erg leuk pannenkoeken met spek te serveren. Ik combineer dit met een knalgroene jus van boerenkool uit onze eigen moestuin. Voor het vlees heb ik runderwang gekozen, een incourant deel. Ook dit is volgens de Dutch Cuisine filosofie. Doordat ik de wang 24 uur gegaard heb gebruik ik de natuurlijke suikers. Dit geldt ook voor de gekarameliseerde ui’. Hierbij werd een prachtig Nederlands bier geschonken dat enkele jaren heeft gerijpt.

Dutch Cuisine
Dutch Cuisine is een beweging die de nieuwe Nederlandse keuken en eetcultuur op de kaart zet. In de keuken spelen verse groenten een hoofdrol en vlees en vis een bijrol. Dutch Cuisine staat voor onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die puur en lekker zijn en naar de natuur smaken. Dutch Cuisine maakt de unieke en creatieve identiteit van de Nederlandse keuken zichtbaar en tastbaar en hanteert daarbij vijf principes die duurzaam zijn voor mens en milieu.

Website
www.dutch-cuisine.nl

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Co-founder: Alexandre Haggai (links in de pagina Co-founder Clément Benoit) Clone, de Europese foodtech-startup uit Parijs die €105 miljoen aan financiering heeft opgehaald, gaat officieel van start gaat in Nederland. Het doel is restaurateurs te ondersteunen bij het...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix