Pascal CHATONNET, well known oenologist of Bordeaux (France) and abroad for its multiple caps in particular for his famous scientific works in the field of the wine making and of the aging of wines in barrels, the contaminations by various pollutants of chemical origin (anisoles, pesticides) or microbiological (Brettanomyces), who allowed the development of the analysis laboratory and the
expertise EXCELL (Group HDP) on an international scale.
Owner (www.vignobleschatonnet.com) of different estates in Lalande de Pomerol (Chateau HautChaigneau, La Croix-Chaigneau and La Sergue) and Saint-Emilion (L’Archange), Pascal CHATONNET developed since 1995, independently of his other businesses, the activity ofwinemaking consultant for various properties in France and abroad*, either by working directly for the owners, or by collaborating through a consulting agency of international board employing well recognized consultants all over the world for certain foreign customers to realize various types of missions.
Pascal CHATONNET announces today the takeover in 2016 of Vinebridge Ltd, an international
consulting agency localized in Malta and London, with which he collaborates since several years,
by his French company Pascal Chatonnet Conseil SAS based in Bordeaux.
Thanks to this purchase, Pascal CHATONNET actively wishes to develop from 2017 the activity of technical consulting in the world of wines and spirit by bringing his unique expertise, but also those
of other consultants internationally recognized, in the domains of the vine growing, the scientific irrigation, the steps of eco-responsible production, the wine making, the technical marketing, the technical and economical evaluation of estates and winemaking installations, design of new winery, communication …
Pascal CHATONNET resumes directly the management of certain key accounts ofVinebridge where he was initially commissioned (Group Vega-Sicilia (Spain), Estate &Wines (Group LVMH, France), V on Mandle Family Estates (Canada), Group ldealdrinks (Portugal), Domain of the CASTEL (Israel), etc. .. ); he will begin the recruitment of new consultants to develop customers’ portfolio by adapting
the services to the small and big structures requiring him in the year to come.
* among the most known clients Chateau Cos d’Estournel (St-Estephe}, Chateau d’lssan (Margaux}, Chateau La Commanderie (Pomerol}, Chateau de Beaucastel (Chateauneuf-du-Pape}, Vins & Domaines Perrin, Chateau Sainte Roseline (Provence}, Clos des Augustins (Pic-Saint-Loup}, Domaine jaume (Vinsobres}, Groupe Rioja Alta (Rioja, Ribera del Duero, Galicia}, Selection Chartier Inc. (Canada}, Terra Moretti (Toscana) etc. …
De cursus Wijnbrevet is vooral voor degenen die in restaurants en wijnwinkels werken, maar ook voor gepassioneerde wijnliefhebbers die nog meer van wijn willen weten en misschien de Wijnacademie als ambitie hebben.Deze cursus bestaat uit acht avonden...
Nederland stuurt Andre Montijn naar Porto voor de Graham's Blend Series Competitie met zijn Douro Cobbler.Amsterdam, 15 april 2025 – Acht van de meest creatieve bartenders van Nederland verzamelden zich gisteren in de Sonora Bar in Amsterdam voor de...
Janny van der Heijden op patisserietour in Milaan met magazine De Smaak van Italië In de nieuwste editie van De Smaak van Italië reist Janny van der Heijden naar Milaan – dé hoofdstad van Italiaanse stijl én dolce. Speciaal voor het magazine bezocht ze de...
Hoe meer je van wijn weet, hoe interessanter het wordt!Wil je er graag meer over weten, zodat je beter weet hoe je een wijn uitkiest van een wijnkaart of in het schap bij wijnhandel of supermarkt? Wil je beter leren proeven? Deze basiscursus neemt je in...
Cursus Wijnvignet in Arnhem najaar 2025Chris Alblas, die niet alleen register vinoloog van de Wijnacademie is, maar ook Register Wijndocent en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie, organiseert in het najaar de cursus Wijnvignet in Arnhem.Wijnvignet...
Vanaf Horecava 2026 krijgt Coffee Concepts een nieuwe naam: From Bean to Bakery. Een logische stap, want het koffiemoment in de horeca is allang meer dan alleen koffie. Ook thee, warme chocolademelk en alles wat je erbij eet, van croissant tot cake, maken...