Wijnjournaal.nl

Concours Mondial du Sauvignon 2017 in Bordeaux (1)

door | 25 mrt 2017 | Nieuws, Op bezoek bij, Redactie

Op donderdag 2 maart jl. werden in Bordeaux ruim 60 juryleden uit alle windstreken van de wereld verwelkomd. Tijdens het avondprogramma vertelde directeur van het Concours Mondial Thomas Costenoble, dat ter ere en nagedachtenis van promotor Dennis Dubourdieu, na afloop van het concours de beste wijn gekroond zou worden met de Dubourdieu Wine Trophy. Een geweldig eerbetoon dat alle lof verdient!

Na afloop van de presentatie door het “steering committee” was het voor de proevers mogelijk de smaakpapillen vast te laten wennen aan hetgeen de komende dagen op tafel zou komen: medaille winnaars van het afgelopen jaar.

Op vrijdag 3 maart vond de eerste proefsessie plaats in het Planète Bordeaux. Chris Alblas bleek de enige vertegenwoordiger uit de Nederland te zijn. Verder, zoals gebruikelijk, veel juryleden uit Frankrijk, maar ook een sterke vertegenwoordiging uit België. De landenvlaggetjes lieten zien dat ook Zuid-Afrika, Brazilië, China, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en vrijwel elk Europees land vertegenwoordigd was.

Touraine Unoaked Sauvignon 2016: veel zilver

In “mijn” jury startten we met een serie “Touraine unoaked sauvignon”. Allen van het oogstjaar 2016 en daardoor misten sommige wijnen balans. Over het algemeen bleven de wijnen in het middensegment hangen en daardoor kwamen er na telling van de scores met name zilveren medailles naar voren. Een zilveren medaille werd onder andere gegeven aan de “Pure Loire 2016” van de Bougrier: zuiver, prettig mondgevoel, goede structuur en evenwichtig. Ook zilver voor Domaine du Bon Vivre (sauvignon 2016):  deze vond ik iets aromatischer en strakker, frisser dan de “Pure Loire”.  Verder zilver voor: Domaine de la Renaudie (enigszins vergelijkbaar met Bougrier) en Domaine Charbonnier Cuvée Vieilles Vignes ( meer overeenkomsten met “du Bon Vivre”). Voor mij persoonlijk de beste uit de serie: Domaine Beauséjour Cuvée les Grenettes, wijn met een hoog smaakgehalte. Scoorde echter gemiddeld ook zilver. De enige gouden medaille werd toegekend aan: 2016 Paris-Simoneau.

Centre Loire Oaked

Dit was een zeer boeiende serie om te proeven: Sancerre, Pouilly-Fumé en Quincy. Helaas bleek er in de jury te weinig overeenstemming en kwamen slechts een paar wijnen voor een medaille in aanmerking: 2014 Les Charmes uit Pouilly Fumé (zilver; wijn met een hele mooie concentratie), maar gelukkig ook “Révélation Sauvignon boisé 2017: Maison Laporte, Le Grand Rochoy 2015, Sancerre, France”! Deze wijn kreeg dus niet alleen een terechte gouden medaille, maar ook de extra onderscheiding van de jury voorzitters. Top! Een zuivere, geurige wijn, met fruitigheid en kruidigheid, evenwichtig met een goede zuurgraad. Fraai voorbeeld van een houtgelagerde sauvignon.

Blend oaked en sparkling

In de eerste serie wijnen uit Bordaux en Zuid-Afrika. In de tweede serie, mousserend, wijnen uit Oostenrijk en Italië. Dit bleek een teleurstellende serie “blend oaked” te worden: geen enkele medaille. Ook de mousserende wijnen scoorden geen medaille. Helaas.

Château le Grand Verdus & Domaine de Vallier

Na de proeverij reisde het gezelschap naar Château le Grand Verdus om dit wijndomein te bezoeken, de wijnen te proeven en er te lunchen. Een warm onthaal stond iedereen te wachten. De lunch was goed verzorgd en ook de wijnen waren van goed niveau. Het diner vond plaats op Domaine de Vallier, een traditionele wijnhandelaar uit Bordeaux. Daar konden we genieten van een brede keuze aan Bordeaux wijnen van verschillende châteaux. Een mooie afsluiting van de eerste proefdag.

Chris Alblas

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Co-founder: Alexandre Haggai (links in de pagina Co-founder Clément Benoit) Clone, de Europese foodtech-startup uit Parijs die €105 miljoen aan financiering heeft opgehaald, gaat officieel van start gaat in Nederland. Het doel is restaurateurs te ondersteunen bij het...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix