Wijnjournaal.nl

Jureren tijdens de 26ste editie van het Concours Mondial de Bruxelles in Aigle (1)

door | 9 jun 2019 | importeurs, Nieuws, Redactie

De oorsprong van het concours is te vinden in Bruxelles, maar al ruim 10 jaar vindt dit grootse wijnconcours ook plaats buiten België, waaronder in de begin jaren zelfs in Maastricht (!) en in 2018 ver buiten Europa, namelijk in Beijing! Nu, anno 2019, dus in Aigle (kanton Vaud), dat ten zuiden van Montreux ligt. Er is een directe treinverbinding met Genève Airport. De regio wordt in de wintertijd druk bezocht om te skiën, maar verder is het er relatief rustig. Aigle is omgeven door wijngaarden en bergen.   

Zwitserse druivenrassen: Europa’s verborgen schatten

Dr. José Vouillamoz (www.josevouillamoz.com), wijn en druivenrassen consultant in Zwitserland vertelde erover tijdens het Concours Mondial de Bruxelles in Leysin. Alle informatie over dit thema is te vinden in het boek “Wine Grapes” geschreven door Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz (uitgave 2012). Laatstgenoemde schreef diverse boeken over de Zwitserse druivenrassen. 

Zwitserland bijna 15.000 ha wijngaarden

De 62 AOC’s die Zwitserland telt worden geproduceerd in 26 kantons en deze zijn verdeeld over zes wijnregio’s (meer daarover is te vinden op www.swisswine.ch):

Valais telt 4.900 ha en dat is goed voor bijna 1/3 van de Zwitserse wijnbouw.  De wijngaarden zijn gelegen aan de oevers van de Rhône op een hoogte tussen de 470 en 700 meter. Valais is het droogste en warmste wijngebied van Zwitserland. Fendant, gemaakt van de chasselas, is de bekendste wijn uit deze regio. Er is echter ook sylvaner (syn. johannisberg). 

Vaud beslaat 3.800 ha aan wijngaarden en hier is de chasselas het belangrijkste druivenras. Het kanton telt 6 AOC’s en 2 Grand Cru AOC’s. 

Swiss German Part telt 2.620 ha die met name zijn beplant met pinot noir en müller-thurgau.

Geneva telt 1.410 ha die van oorsprong met name waren beplant met gamay en chasselas, maar nu zijn aangevuld met internationale druivenrassen.

Ticino, het Italiaans sprekende deel van Zwitserland, telt 1.120 ha aan wijngaarden die voor bijna 80% zijn beplant met merlot.

Three Lakes: 930 ha zijn te vinden op de oevers van het meer van Neuchâtel. De meeste wijngaarden (ruim 600 ha) vallen onder de sub-regio Neuchâtel, daarna volgen Lac de Bienne (ruim 200 ha) en Vully (ruim 100 ha). Het aandeel wit ligt met 45% op ruim 400 ha en rood met 55% op ruim 500 ha. De aanplant chasselas ligt op bijna 300 ha en is daarmee veruit het belangrijkste bij de witte wijn. Voor rood is de pinot noir met bijna 450 ha de belangrijkste. 

De historie van de wijnbouw in Zwitserland gaat terug tot 800 voor Chr. dichtbij Brig/Valais, daar duiden gevonden druivenpitten op, van iets meer recente datum zijn er vondsten gedaan die betrekking hebben op wijnconsumptie en snoeimaterialen.

Chris Alblas RV, wijnschrijver/wijndocent

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Co-founder: Alexandre Haggai (links in de pagina Co-founder Clément Benoit) Clone, de Europese foodtech-startup uit Parijs die €105 miljoen aan financiering heeft opgehaald, gaat officieel van start gaat in Nederland. Het doel is restaurateurs te ondersteunen bij het...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix