LIEZELE / Het Coronavirus houdt de hele wereld in de ban, behalve de natuur, die gaat door. Dat gaf tijdens de nacht van 14 op 15 april ook mogelijke temperaturen onder nul. Op Wijndomein Valke Vleug werden 450 kaarsen ingezet om de druivelaars te beschermen tegen vorstschade. Tot de IJsheiligen, midden mei, vormt nachtvorst een groot gevaar voor de wijnbouw.

Wijndomein Valke Vleug beschikt over 4,2 hectaren van 9 druivenvariëteiten, waaronder Chardonnay, Pinot Auxerrois, Pinot Noir en Pinot Meunier. De druivelaars hebben hun knoppen gevormd. Als de temperatuur daalt onder 2 graden onder nul zijn de knoppen permanent beschadigd. Uit de knoppen komen de wijnscheuten. En zonder scheuten geen druiven. “Nog een maand tot de IJsheiligen. Dit is een zeer kwetsbare periode, niet alleen voor de fruitteelt maar ook voor wijnbouwers”, aldus Pieter Raeymaekers, mede-oprichter en wijnmaker op Valke Vleug.
 

Cool climate

Nachtvorst is een risico in alle wijnbouw in koelere klimaten, zogenaamde cool climate wijnen. De wijnen zijn delicater, lichter en verfijnder dan die van warmere klimaten, maar de uitdagingen zijn legio. 

Het werk in de wijngaard van Valke Vleug gaat door, mits de nodige social distancing en voorzorgen. Dinsdag bracht het wijngaardteam van 3 personen alles in gereedheid om de eventuele vorst van de volgende nacht te bestrijden. Om de 5 meter werden tussen de ranken grote kaarsen klaar gezet. Om 2u30 werd alarm geslagen omdat de vorstgrens dreigde bereikt te worden. Tegen 4u waren alle 450 kaarsen aangestoken. De speciale vorstkaarsen doen de grondtemperatuur net met anderhalve graad stijgen. 



Naast vele nachtelijke uren werk is deze bescherming ook een budgettaire streep door de rekening. “We hopen dat dit voldoende was om de knoppen te beschermen, en het bij deze éne keer blijft dit seizoen. Laten we vooruit kijken en vertrouwen op een mooie lente en zomer.” besluit wijnmaker Pieter Raeymaekers en zijn ploeg.

Goed wijnjaar of niet. De vorstbestrijding leverde alleszins feeërieke beelden op. Meer beelden en hoge resolutie te downloaden via deze link© Catherine Vereecke


Wijn(t)huis van Vinetiq

Cool climate wijnen

“Cool climate wijnen zijn in opmars,” legt wijnmaker Pieter Raeymaekers uit. “Topchefs en sommeliers prijzen hun veelzijdigheid, lichtheid en het lagere alcoholgehalte. Ons Belgische klimaat is daarvoor perfect want het is koeler en de druiven krijgen net genoeg zon. Daardoor komen de aroma’s beter tot hun recht. Dat geeft verfijnde en verrassende karakterwijnen.”
 

Eerste Valke Vleug wijnen

De wijnranken brachten afgelopen zomer een eerste oogst op. “Voor onze wijnen kozen we vooral voor witte druivenrassen als Auxerrois en Chardonnay”, verklaart Raeymaekers, terwijl hij vanop het tien meter hoge dakterras uitkijkt over de wijnranken. “Puur en natuurlijk. We maken karaktervolle Belgische wijnen, vooral wit en mousserend, die zowel aaibaar als complex kunnen zijn en garant staan voor verfijnd drinkplezier.” In de wijnmakerij en kelders van Valke Vleug rijpen de meeste wijnen in roestvrijstalen tanks, een kleiner volume ligt op eiken of acacia houten vaten. De eerste wijnen zullen vanaf mei op de markt beschikbaar zijn.
 

Duurzaamheid

Omdat het terroir belangrijk is voor zowel de filosofie van het domein als de smaak van de wijn, kiest Raeymaekers voor een geïntegreerde ecologische aanpak: ziektes worden zoveel mogelijk voorkomen met natuurlijke beschermingsmiddelen, valkennesten schrikken muizen en andere druiven-eters af en bijen bestuiven de bloemen die werden ingezaaid tussen de rijen. Het afvalwater wordt gezuiverd, waardevolle suiker- en alcoholresten verzameld en omgezet in biobrandstof, en alle afvalstromen worden zoveel mogelijk teruggegeven aan de grond. Op Wijndomein Valke Vleug staan de natuur en duurzaamheid centraal.
 

Over Vinetiq

Vinetiq is een online wijnboetiek gespecialiseerd in cool climate wijnen, wijnen gemaakt op grotere hoogte of in koelere gebieden. Vinetiq zet in op premium kwaliteit en online service via de webshop en ontwikkelt anderzijds een sterke offline aanwezigheid in culinaire experience en entertainment op locaties en op het eigen wijndomein Valke Vleug in Puurs. Het assortiment van Vinetiq biedt vandaag ongeveer 500 wijnen van 60 veelal kleine en exclusieve wijndomeinen uit de hele wereld. Vinetiq staat onder de dagelijkse leiding van Johan Stoffels met Pieter Raeymaekers (WSET 4) en Jan Van Lancker als mede-vennoten.

Zoek op categorie