Thuis in kleine kring genieten van een heerlijk kerstdiner, is helemaal de trend voor deze kerst. Omdat we dit jaar het liefst in eigen land blijven is het wel origineel om de bijzondere Kerstsfeer uit het buitenland hiernaar toe te halen. Zo is de Kerst in Zuid-Tirol/Alto Adige altijd een zeer sfeervolle tijd, met besneeuwde bergen, versierde kerstbomen, heerlijk eten en fantastische wijnen. Slechts weinig mensen weten dat je deze sfeer ook in een handomdraai in eigen huis kunt creëren.
Uitstekende wijnen van Alto Adige met een Europees kwaliteitskeurmerk
Wijnen uit Zuid-Tirol hebben voor 98% het keurmerk DOC Alto Adige. Dit staat garant voor kwaliteit en wordt gegeven aan wijn die in een bepaalde regio van Zuid-Tirol/Alto Adige wordt geproduceerd. Zij danken hun bijzondere karakter aan een combinatie van een unieke ligging van de wijngaarden en de ultra moderne manier van wijn maken. Door de uitstekende knowhow van de wijnmakers en het ideale klimaat worden wijnen met het kwaliteitslabel DOC Alto Adige gekenmerkt door hun primaire aroma’s.
Diversiteit aan Zuid-Tiroolse druivensoorten
Het bijzondere aan Alto Adige wijn is hun grote diversiteit aan druivensoorten. De traditionele soorten als lagrein, vernatsch en gewürztraminer zijn aangevuld met andere soorten zoals pinot grigio, chardonnay, weisburgunder en sauvignon blanc. Kortom, er is altijd wel een heerlijke wijn uit Zuid-Tirol te vinden die uw Kerstdis kan omtoveren tot onvergetelijke ervaring.
Ingrediënten voor een overheerlijk Kerst appeldessert:
voor 4 personen:
- 2 appels, bijv. Zuid-Tiroolse appel BGA
- 1 el boter
- 2 tl suiker, eventueel bruine suiker
Voor het beslag:
- 2 eieren
- 120 ml melk
- 40 g suiker
- snufje zout
- 1/2 tl kaneel (misschien een beetje meer)
- 80 gram bloem
Verder: 40 g boter voor de vorm en een ovenvaste schaal
Voor de karamel:
- 200 g suiker
- 100 ml water
- 2 pakjes vanillesuiker
- 300 ml slagroom
- 100 g boter
- ¼ tl kaneel (als je wilt mag je natuurlijk wat meer kaneel gebruiken)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 ° C.
- Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Smelt de boter in een pan en voeg de appelpartjes toe. Bestrooi met de suiker en laat karamelliseren. Haal dan van het fornuis.
- Meng alle ingrediënten voor het beslag door elkaar: doe de boter in de ovenschaal en smelt in de oven. Haal de vorm eruit, verdeel de appelpartjes over de bodem en giet het beslag erover heen.
- Bak het appeldessert in ongeveer 25 minuten, tot de randen van het deeg mooi zijn gerezen en het deeg lichtbruin is geworden.
- Kook voor de karamel de suiker met het water en de vanillesuiker in een pan met antiaanbaklaag of in een steelpan.
- Kook tot het water is ingekookt en de suikeroplossing begint te karamelliseren. Dit kan tot 15 minuten of langer duren, waarbij je de suikeroplossing zo nu en dan roert.
- Schenk de slagroom erbij zodra de oplossing lichtbruin wordt. De suiker klontert nu, dat is normaal.
- Voeg nu de boter toe en laat het sudderen en roer tot alles weer is opgelost. Roer tenslotte de kaneel erdoor en haal de karamelsaus van het vuur. Deze wordt nog dikker als hij afkoelt.
- Schenk de karamelsaus over het appeldessert en serveer direct met vers geklopte slagroom en een glas witte DOC Alto Adige dessert wijn.
Wijnadvies:
Serveer hierbij een elegante zoete witte DOC Alto Adige wijn van Goldmuskateller. Door zijn aromatische smaak van witfruit en wat kruidigheid, past deze wijn perfect bij dit overheerlijke appeldessert van Zuid-Tiroolse appels.
Recept en foto recept: © Mara Hörner / lifeisfullofgoodies.com