Het was afgelopen maandag aangenaam vertoeven in het Amsterdamse Tabacco Theater! PitchPR organiseerde voor het eerst een evenement voor Vins d’Alsace (dit werd jarenlang verzorgd door TOT PR). En dan te starten met Alsace Rocks is natuurlijk wel een uitdaging voor de smaakpapillen, omdat dit thema de wijnliefhebber in de gelegenheid stelt niet alleen kennis te maken met een aantal producenten, maar ook specifiek met de invloed van het terroir op de wijn.
Het event gemist? Lees dan even mee!
Vins d’Alsace oftewel wijnen uit de Elzas. Deze streek, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, staat niet alleen bekend als één van de mooiste, maar ook als de zonnigste. De wijngaarden profiteren van de Vogezen in het westen (daar valt veel regen) en de Rijn in het oosten.
Op de 13 verschillende bodemsoorten zijn de druivenrassen, zoals riesling, pinot gris, pinot blanc, gewurztraminer en pinot noir aangeplant. Een absolute runner up is, als het gaat om de productie, op dit moment de Crémant, gemaakt volgens de traditionele methode, dus met een tweede gisting op fles. Naast deze mousserende en de droge stijl wijnen wordt er ook zoete wijn gemaakt van laat geoogste druiven.
Elzas heeft een breed gamma aan smaken als het gaat om de witte wijnen. Rood is weliswaar beperkt tot de pinot noir, maar daar maakt men in toenemende mate zeer smaakvolle wijnen van!
Elzas en Nederland: Nederland staat op de zesde plaats wat betreft import en dat mag wel een plaatsje hoger!
Elzas blinkt uit in bio!
Wat een geweldig aanbod als je op zoek bent naar witte biologische of biodynamische wijnen. In gesprek met de producenten komt vaak naar voren dat het bedrijf als gecertificeerd is of er mee bezig is. Zelfs een groot bedrijf als Dopff au Moulin met maar liefst 64 hectare wil de wijngaarden biologisch gaan bewerken. In Amsterdam stonden verder nog: Remy Gresser, Charles Fery, Domaine Moritz (de enige Nederlandse producent in de Elzas!), Paul Schneider, Ginglinger-Fix, Klipfel, Arthur Metz en Karcher.
Elzas: wijn en spijs
Na afloop van de proeverij had ik nog de gelegenheid, met dank aan PitchPR, om deel te nemen aan een wijn en spijs diner. De aftrap van het diner was voor Domaine Paul Schneider met de Crémant d’Alsace Rosé NV Brut Rosé; frisse, strak droge stijl van de pinot noir. Bij de gepofte biet met framboos, avocado en mierikswortel werden twee wijnen geschonken: Domaine Moritz, Alsace Sylvaner 2020 Cuvée “101” en Domaine Karcher et Fils met de 2019 Riesling. De sylvaner was aangenaam rond met een goede structuur en de riesling bood het gerecht wat meer tegenspel met de frisse zuren. Daarna volgde: kabeljauw, brandade, venkel en vichysoisse. Bij dit gerecht werd een wijn geschonken van Domaine Gresser: Alsace Grand Cru Kastelberg Riesling 2019 en van Maison Klipfel: Alsace Grand Cru Kirchberg de Barr Riesling 2018. Wijnen met veel finesse en ragfijne zuren, die goed pasten bij dit gerecht. Daarna volgde: kalfswang met gefermenteerde knoflook, spinazie aardappelmousseline. De eerste wijn bij dit gerecht: Dopp au Moulin, Alsace Grand Cru Schoenenbourg Riesling 2017 en de tweede: Domaine Charles Frey, Alsace Pinot Noir 2020 “Quintessence”. Dat ging ook met de Schoenenbourg Riesling wonderwel heel goed. De complexiteit van die wijn trok het goed, maar de pinot noir maakte wel de mooiste combinatie, maar wat is dat ook een prachtige pinot noir! Afsluitend: taart van pistache, gemarineerde aardbei, verveine, vanille ijs gecombineerd met de Pinot Gris 2022 van Ginglixer-Fix en ook dat was verrassend goed mogelijk. Elzas wijnen hebben gastronomisch veel te bieden en worden naar mijn idee in de gastronomie nog onderschat.
Chris Alblas, Elzas docent aan de Wijnacademie