Wijnjournaal.nl

De beste wijn-spijscombinaties kiezen met expert Kristel Balcaen

door | 18 okt 2023 | Boeken en films

Nieuwe gids voor foodies en (thuis)sommeliers met unieke 3-stappen methode

De wijnwereld is bijzonder complex geworden: het aanbod is immens en er wordt druk geëxperimenteerd met druiven, blends en vinificatiewijzen. Dat maakt de uitdaging voor wijnliefhebbers des te groter, want hoe vind je hier je weg in, en hoe weet je welke wijnen het beste bij welke gerechten passen – en vice versa?
Met het Wijnboek voor foodies wil Kristel Balcaen een houvast bieden binnen dit doolhof, en je essentiële kennis over wijn en gerecht stap voor stap vergroten en versterken. Ze deelt eerst de basiskennis voor elke wijnliefhebber, inclusief de meest food-friendly wijndruiven, de belangrijkste wijnstijlen en waar ze vandaan komen. Ze gidst je ook langs klassieke wijn-spijscombinaties, en vertelt je waarom ze zo goed werken.
Voor foodies die net dat stapje verder willen gaan, introduceert ze het rijk van wijnaroma’s en smaakcomponenten bij wijn en gerecht. Hiervoor ontwikkelde ze een 3-stappen methode én een unieke wijnstijlenmatrix. Met deze info achter de
hand kun je niet alleen de perfecte wijn zoeken bij een bestaand gerecht, maar ook de pairing beginnen met een bepaalde fles, en je gerecht aanpassen om het nog beter bij die wijn uit te laten komen. Of je nu voor de ‘chef style’ of ‘somm style’
gaat, dit boek nodigt uit om te ontdekken en te experimenteren.

Over de auteur
Kristel Balcaen is wijnschrijfster, -docente en -consulente met diverse titels op zak. Ze is Sommelier-Conseil, won internationale prijzen voor haar topscores in het WSET Level 4 Diploma, en werd in 2018 verkozen tot Champagne-Ambassadeur en Wine Lady of the Year. Kristel is daarnaast ook herboriste, fan van lekker en gezond
eten, een enthousiaste hobbykok én stadstuinier in het mooie Gent.

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Franse Foodtech-gigant lanceert in Nederland 

Co-founder: Alexandre Haggai (links in de pagina Co-founder Clément Benoit) Clone, de Europese foodtech-startup uit Parijs die €105 miljoen aan financiering heeft opgehaald, gaat officieel van start gaat in Nederland. Het doel is restaurateurs te ondersteunen bij het...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix