Provence Wijnen – foto credits Pauline Chardin – CIVP

De magie van terroir: hoe de Provence roséwijnen perfectioneert

Niet alleen in de zomer, maar gedurende het hele jaar wordt rosé wijn steeds populairder, en met name in het premium segment. Steeds meer gebieden wereldwijd gaan over op productie van rosé wijnen, maar de elegante wijnen van de Provence blijven duidelijk voortrekker en groeien in populariteit. Deze Zuid-Franse wijnstreek strekt zich uit over bijna 200 kilometer tussen de Middellandse Zee en de Alpen. Het unieke landschap wordt gekenmerkt door een gevarieerd gebied met natuurlijke landschappen, rotsachtige- en vulkanische bergketens en een kustlijn langs de azuurblauwe Middellandse Zee. En deze populaire toeristische bestemming heeft dus veel meer te bieden dan alleen een prachtig landschap: het échte pronkstuk van de Provence zijn haar frisse roséwijnen met smaken van exotisch fruit en witte bloemen!

Dankzij de duidelijke focus heeft de Provence de meest uitgebreide expertise in de productie van rosé wijn. Het is het enige wijngebied ter wereld dat gespecialiseerd is in de productie van rosé wijnen. Hun wetenschappelijke expertise en het terroir dat perfect is voor deze wijnbouw, zorgen ervoor dat de regio veel meer te bieden heeft dan prachtige lavendelvelden, pittoreske dorpjes en dromerige kustlandschappen.

De Provence als pionier in de productie van roséwijn   
De eerste sporen van wijnbouw in de Provence gaan duizenden jaar terug. Al in 600 voor Christus vestigden de Feniciërs zich in het gebied wat nu de Provence is en introduceerden de druif. Aan het begin van de 20e eeuw besloten wijnboeren in de regio zich te verenigen en hun kennis te bundelen. Om hun terroir te claimen en de beste productieomstandigheden te beschrijven, gebruikten ze het appellation-systeem*. De Provence, bestaande uit de drie AOP’s Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence en Coteaux Varois en Provence, is nu het enige wijngebied ter wereld dat zich voor 90 procent specialiseert in de productie van roséwijnen. Elk van de drie appellations heeft verschillende klimaat- en geografische omstandigheden, dat leidt tot een diverse selectie roséwijnen!

Perfect terroir in de Provence  
Roséwijnen uit de Provence worden beschouwd als de beste roséwijnen ter wereld, omdat ze hoge standaarden hebben voor de kwaliteit van de wijnen. Maar, zoals met elk goed recept, kan een perfecte roséwijn alleen gemaakt worden van perfecte druiven.

Dankzij de perfecte groeicondities in de Provence kunnen de wijnboeren druiven produceren met een perfecte balans. Dit zorgt voor unieke wijnen in haar soort. De duizenden zonuren per jaar, warme zomers, het mediterrane klimaat en de wind zorgen voor optimale omstandigheden die zorgen voor natuurlijke regulering en bescherming van de druiven. De Provence beschikt over vlakke maar goed absorberende bodems, die ideaal zijn voor het verbouwen van druiven. Deze unieke klimaatomstandigheden bevorderen een gezonde groei van de wijnstokken: de wind houdt de wijnstokken droog en geventileerd, waardoor ze beschermd zijn tegen schimmelziekten en kunstmatige bestrijding verminderd wordt.  

De wijnregio biedt een verscheidenheid aan terroirs die unieke roséwijnen produceren. Zo domineren de kalkrijke bodems en het mediterrane klimaat in de AOC Côtes de Provence, dat resulteert in roséwijnen met een lichtroze kleur en een fruitig-bloemige smaakstructuur met minerale nuances. De AOC Coteaux d’Aix-en-Provence, met zijn steenachtige klei- en kalkbodem, produceert lichte, soepele rosés  die gangbaar zijn voor elk gezelschap. In de AOC Coteaux Varois en Provence daarentegen, wordt kalksteen en kleigrond afgewisseld met gebieden met grind en vuursteen. Samen met de koude, droge noordenwind zorgt dit voor  droge, felgekleurde rosés met complexe aroma’s van vers fruit en kruiden. Voor iedere wijnliefhebber wat wils in de Provence!

Aan druivenrassen geen gebrek             
In totaal worden er maar liefst 18 (!) verschillende druivenrassen verbouwd in de Provence. De drie belangrijkste druivenrassen voor roséwijnen zijn Grenache, Cinsault en Syrah. Het blenden van wijnen is traditie in deze regio. Het zorgt voor een perfecte harmonie tussen de druivenrassen en geeft, naast de bodem- en klimaatomstandigheden, de wijnen hun karakteristieken en vele nuances. Deze variëren tussen frisheid, exotisch fruit en witte bloemen. Dankzij de duizenden jaren ervaring van de wijnboeren en de perfecte groeicondities in de regio, groeien de druivenrassen goed en geven ze de roséwijnen de uitzonderlijke identiteit.

* beschermde oorsprongsbenaming: kortweg Appellation d’Origine Protégée, AOP

Wijn know-how voor geïnteresseerden:

Appellation d’Origine Protégée (AOP): beschermde oorsprongsbenaming

Dit is het hoogste kwaliteitslabel op Europees niveau. Het identificeert een product waarbij alle productiestappen worden uitgevoerd volgens een erkende expertise in hetzelfde geografische gebied, wat het product zijn kenmerken geeft. De drie AOP’s van de Provence zijn: Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence, Coteaux Varois en Provence.

De druivenrassen worden geselecteerd op hun aanpassingsvermogen aan het terroir:

De bekendste zijn:

GRENACHE: Door de hoge productiviteit en veerkrachtigheid van de plant, leent Grenache druif zich perfect voor gebieden met sterke wind en droogte wat de wijnen een volle en krachtige body geeft. Het geeft jonge wijnen een elegante bessensmaak en rijpere wijnen kruidige en vlezige nuances.

CINSAULT: dit druivenras geeft de wijnen een frisse, delicate en fruitige smaak. Het benadrukt de kracht van de andere druivensoorten.

SYRAH: Syrah produceert stevige en kleurrijke wijnen die bijzonder geschikt zijn om lang te rijpen. Doorheen de jaren geeft zijn ontwikkeling de wijn toetsen van vanille en tabak en toetsen van gekonfijte rode bessen.

ROLLE: Het druivenras Rolle is wijdverspreid in de Provence. Hij rijpt laat en heeft een warm klimaat nodig. Rolle geeft volheid aan de wijn en zorgt voor een aroma van citrusvruchten, peren, amandelen en venkel.

Zoek op categorie