Langlois: Hoge kwaliteit Crémant de Loire

door | 11 sep 2024 | importeurs, Op bezoek bij

Langlois in Saint-Hilaire-Saint-Florent

Langlois is te vinden in het dorpje Saint-Hilaire-Saint-Florent, dat grenst aan de stad Saumur. Meerder producenten van mousserende wijn hebben zich in 19de eeuw gevestigd. Deze wijnhuizen zijn gelegen aan een zijriviertje van de Loire en dat bekende aanvankelijk ook dat transport van de wijn gemakkelijk te realiseren was. Een ander groot voordeel was het feit dat er kilometerslange kelders waren. Kelders uitgegraven voor het bouwmateriaal (tufsteen) van onder andere kerken en kastelen. De geschiedenis van Langlois, gespecialiseerd in de productie van mousserende wijnen, gaat terug naar 1885. Nog steeds vindt hier zowel de vinificatie als de rijping van de wijn plaats. De wijnen (vier miljoen flessen) rijpen in de vier kilometerslange kelders, die een constante luchtvochtigheid en temperatuur hebben.

Chenin druif kloppend hart van de Langlois stijl

Langlois beschikt over 62 hectare aan wijngaarden in de directe omgeving. De wijngaard “Clos Saint-Florent” ligt boven de vinificatie ruimte. Deze wijngaard wordt biologisch bewerkt (sinds 2022 offciëel) en die werkwijze wil Langlois vanaf 2030 op alle wijngaarden toepassen. Wijngaarden waarbij de chenin blanc op de klei kalksteenbodem excelleert in finesse. Het is de onmiskenbare zuurgraad van dit ras dat in verfijning is terug te vinden in de mousserende wijnen van Langlois. Bij Langlois wordt bewust gekozen voor de productie van Crémant de Loire, omdat daar de normen hoger liggen dan bij de herkomstaanduiding Saumur.

Frisheid door chenin blanc in Langlois Brut Réserve

De wijngaarden zijn aangeplant met chenin blanc, chardonnay, cabernet franc en pinot noir. Voor de productie van 1 miljoen flessen beschikt Langlois over onvoldoende eigen wijngaarden en moeten er druiven bijgekocht worden. Die druiven moeten op termijn ook van biologisch gecertificeerde bedrijven komen.

De oogstperiode neemt zo’n twee maanden in beslag met 50, veelal, lokale plukkers. Voor de verwerking staan maar liefst 135 (!) rvs thermo gereguleerde tanks klaar. De druiven voor de Crémants moeten met de hand geplukt worden en vervoerd in kratten van 25 kilo. Er vinden drie persingen plaats, waarvan de eerste de beste is. Voor de vergisting gebruikt men eigen gist.

Persoonlijk vind ik de Langlois Brut Réserve een top Crémant de Loire. Het geheim zit hem in de blend (67% chenin blanc, 23% chardonnay en 10% cabernet franc) en de rijping van minimaal 24 maanden op de lie. Wettelijk is dat 12 maanden. Deze brut heeft een restsuiker tussen de 8 en 10 gram. De Langlois Brut Rosé is een blend van 80% cabernet franc en 20% pinot noir met een rijping van 18 maanden op de lie. Een strakke, meer kruidige stijl. De Vintage 2018 heeft een rijping gehad van maar liefst 4 jaar en is een blend van 61% chenin blanc, aangevuld met chardonnay, cabernet franc en grolleau. Complex aroma, rijpe tonen, verfijning met een lange afdronk. De vierde in de mousserende wijn productie: 2016 Langlois de Quadrille, een blend van 50% chenin blanc, 10% chardonnay, 20% cabernet franc en 20% pinot noir. Rijping van 4 jaar! Dat is een top cuvée met een zeer verfijnde mousse, een delicaat aroma en verfijnde smaak.

De rondleiding werd door Julie met veel toewijding gedaan. Met dank aan Peter van Houtert, Non-executive Director, van Verbunt Verlinden, voor de introductie. Wijnen van Langlois zijn verkrijgbaar bij de Wijnkring.

Meer weten over wijn? Volg een wijncursus: www.wijncursussen.nl

Chris Alblas, Register Wijndocent / Member of the FIJEV