Wines of South Africa kondigt nieuwe vereniging

door | 16 sep 2024 | Nieuws

Organic Wines of South Africa aan

De vereniging omvat de belangrijkste gecertificeerde biologische wijndomeinen van Zuid-Afrika.

Wines of South Africa (WoSA) kondigt verheugd de oprichting van hun nieuwe vereniging aan: Organic Wines of South Africa. De verenging, officieel opgericht op 4 september, bestaat uit de belangrijkste gevestigde en gecertificeerde biologische wijndomeinen van Zuid-Afrika. Het doel van Organic Wines of South Africa is om de voordelen van duurzaamheid in de landbouwprocessen en niet-chemische productiemethoden van wijnen breder onder de aandacht te brengen. Het uiteindelijk streven is om door het delen van informatie en het bundelen van technische ervaring en expertise, in zowel eigen land als wereldwijd, de duurzame ontwikkelingen te bevorderen.

De vereniging is opgericht door 11 leden (zie lijst onderaan). Elk geïnteresseerde Zuid-Afrikaanse producent van biologisch gecertificeerde wijn, nu of in de toekomst, inclusief degene die officieel in transitie zijn kunnen zich aansluiten, mits zij de aangenomen EU-criteria naleven. Het comité dat de doelstellingen en plannen van de vereniging ontwikkelt en aanstuurt bestaat uit:

•    Voorzitter: Alex Dale van Radford Dale Organic Estate
•    Penningmeester: Johan Reyneke van Reyneke Wines
•    Secretaris: Tyrrel Myburgh van Joostenberg Estate. 

De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie heeft in de afgelopen 30 jaar een lange weg afgelegd. In zoverre dat op veel goed geïnformeerde markten over de hele wereld Zuid-Afrikaanse wijn wordt erkend voor zijn steeds toenemende kwaliteit en immense waarde. De meeste van onze leden distribueren in heel Zuid-Afrika, en velen exporteren al naar markten over de hele wereld, waardoor we een goed gevestigd netwerk hebben waarop we onze collectieve boodschap kunnen afstemmen. We streven ernaar een situatie te creëren waarin we het aantal biologische wijnproducenten in Zuid-Afrika direct en aanzienlijk kunnen vergroten en deze principes van duurzaamheid in de hedendaagse samenleving kunnen introduceren”, aldus voorzitter Alex Dale.

‘De tijd is gekomen’
Het is algemeen bekend dat er in veel sectoren sprake is van ‘Greenwashing’ als het gaat om de marketing van ‘duurzaamheid’, en de wijnproductie is hier zeker niet immuun voor. Om deze reden, en om onduidelijkheid te voorkomen, beperken we ons lidmaatschap tot gecertificeerde biologische en biologisch-dynamische wijnproducenten. In zijn commentaar op de komst van Organic Wines South Africa citeerde medeoprichter, en penningmeester, Johan Reyneke, romanschrijver Victor Hugo met de woorden: “Er is één ding sterker dan alle legers in de wereld en dat is een idee waarvan de tijd is gekomen”.

Achtergrond duurzame wijnindustrie
In 2022 was 8,4% van de wereldwijde wijngaard biologisch. In 2005 was dat nog 1,4% (volgens Organic World). In de EU is op dezelfde datum meer dan 10% van alle landbouw biologisch. Met dit stijgende percentage wordt geschat dat biologische landbouw binnen een generatie meer dan 1/3 van de industrie zal vertegenwoordigen.

IWSR (International Wine and Spirits Record) meldt dat de wereldwijde verkoop van biologische wijn is gegroeid van 29 miljoen kisten in 2012 naar 71 miljoen kisten in 2022 (+145%) en men zegt dat deze zich in een exponentiële groeifase bevindt. De verkoop van niet-biologische wijn daalde in deze periode van 2,4 miljard kisten naar 2,06 miljard kisten (-14,2%) en blijft dalen.

In Zuid-Afrika zijn er vandaag de dag naar schatting tussen de 25 en 35 biologische wijnmakerijen, die slechts een klein deel van de totale productie vertegenwoordigen, namelijk minder dan 1%. Omdat we achterlopen op de meer geavanceerde wijnregio’s in de wereld, ligt er een belangrijke kans voor het grijpen en is marktaandeel gemakkelijk beschikbaar. Organic Wines SA wil deze kans grijpen en de sector in Zuid-Afrika aanzienlijk ontwikkelen.

Zuid-Afrika’s top 3 internationale markten (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Verenigde Staten) behoren al tot de vier toonaangevende wereldwijde markten voor de consumptie van biologische wijn.

Voordelen
De grote voordelen van biologische wijnbouw zijn onder andere dat:
•    Het een van de meest effectieve middelen is dat de mensheid tot haar beschikking heeft om koolstof vast te leggen (in tegenstelling tot conventionele landbouw, een van de 5 grootste veroorzakers van klimaatverandering).
•    Het bouwt robuuste landbouwsystemen en meer veerkrachtige wijngaarden die beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.
•    Biologisch geproduceerde wijnen zijn vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen en andere synthetische chemicaliën, waarvan de negatieve gevolgen voor de gezondheid en het milieu steeds meer wordt erkend. Consumenten realiseren zich dit, en als consumptiepatronen veranderen, moet de productie volgen. 

In een reactie op de oprichting van de vereniging zei Siobhan Thompson, CEO van Wines of South Africa (WoSA): “Wines of South Africa is verheugd over de oprichting van de Organic Wines South Africa groep. Deze samenwerking benadrukt het belang van duurzame praktijken binnen onze industrie als de basis, en we kijken ernaar uit om de producenten te ondersteunen via onze platforms in onze belangrijkste focusmarkten.”Lijst met leden
Avondale
Joostenberg Landgoed
Lazanou Wijngaarden Longridge Wijndomein
Noble Hill Wijndomein
Org de Rac Biologisch Wijndomein Stark-Condé
Reyneke Wijnen
Radford Dale Organic Estate Sophie Germanier Wines
Spier