Hubert Brochard ambitieuze Sancerre producent

door | 20 sep 2024 | Op bezoek bij

Wijnen uit Chavignol geschonken bij het Franse koningshuis

Afgelopen maand was ik op bezoek bij Hubert Brochard, dat een paar kilometer buiten Sancerre, in Chavignol te vinden is. De ontvangst was uitstekend voorbereid door Mathieu CAM. Het bedrijf heeft een geschiedenis die teruggaat naar 1900, aanvankelijk 1 hectare wijngaard dat deel uitmaakte van een boerderij waar met name geiten werden gehouden. Geitenkaas heeft dus ook een geschiedenis in deze regio, waar de “Crottin de Chavignol” zijn herkomst vindt. In de middeleeuwen waren er wijngaarden in Chavignol en werden de wijnen bij het Franse koningshuis geschonken.

Sinds 2022 nieuwe filosofie

De zoon van Hubert Brochard, Henri, richtte zich meer op wijnbouw en breidde uit tot zo’n 10 hectare. De uitbreiding ging door de decennia heen door tot de huidige 90 hectare in de AOP Sancerre (80 ha.), in de AOP Pouilly-Fumé (5 ha.) en in de IGP Val de Loire (5 ha.).

Vanaf 2022 is er sprake van een nieuwe filosofie: Hubert Brochard sloot zich in dat jaar aan bij Maison Langlois, dat onderdeel is van de Bollinger Group. Langlois had al twee domaines in Sancerre: Château de Fontaine-Audon en Château de Thauvenay. De huidige wijngaarden strekken zich uit over 7 dorpen : Chavignol, Sancerre, Saint-Satur, Amigny, Ménétréol, Saint-Gemme-en-Sancerrois en Thauvenay.

Investeren in kwaliteit

Bij de nieuwe filosofie hoort ook een nieuwe directeur en wijnmaker: Rodrigo Zamorano, afkomstig uit Chili. Het bestaande wijnhuis gaat bijna volledig op de schop, waarbij onder andere zwaartekracht bij de vinificatie een belangrijke rol gaat spelen. Brochard heeft de middelen om nu te investeren in kwaliteit. Meer complexiteit en meer terroir dat zich moet uiten in meer “bodem wijnen”. Daarbij speelt ook de keuze voor biologisch werken een essentiële rol: meer biodiversiteit. Van de huidige 90 hectare is nu 30 bio gecertificeerd en is er 60 in conversie.

Rodrigo Zamorano wil dat Brochard de referentie wordt in Sancerre. Hij is ervan overtuigd dat er een grote diversiteit aan terroirs is in Sancerre, die elk een unieke wijn kunnen geven.

Drie terroirs in het glas

Château de Thauvenay bestaat uit een “terres blanches” bodem. Hier komen we klei en leem tegen. Frisse, fruitige stijl waarin ook iets bloemigs te vinden is. Een ander karakter heeft Château de Fontaine Audon met een bodem van zwarte en witte vuursteen (flint). Hier komt meer kruidigheid en rokerigheid (vuurwerk?) naar boven. De afdronk is minder strak dan die van de eerste wijn. Afsluitend in de serie van drie terroir wijnen: Les Trois Coteaux, afkomstig van de “terres caillotes”, een licht gekleurde leembodem. De druiven van deze wijngaarden worden als eerste geoogst. Een deel van deze wijn vergist op amphora’s en dit is wel heel mooi Sancerre: fruitig en fris, hint van kamperfoelie, complex in geur en smaak met een goede concentratie. Persoonlijke favoriet! Bij elke wijn werd een stukje Crottin de Chavignol van verschilende rijping geproefd. Veel dank aan Mathieu CAM voor de perfecte overdracht van zijn kennis!

Wijnkring Wijnen

Veel dank aan Peter van Houtert voor de introductie! De Wijnkring heeft de genoemde drie wijnen in het assortiment en het is uiteraard interessant om ze naast elkaar te proeven.

Chris Alblas, Register Wijndocent

Voor meer kennis over wijn: www.wijncursussen.nl