Wijnjournaal.nl

D.O. Rueda sluit oogst af

door | 30 okt 2024 | Nieuws

D.O. Rueda sluit oogst af: kwaliteit boven verwachting

D.O. Rueda sluit de oogst van 2024 af met een kwaliteit die de verwachtingen overtreft. Het groeiseizoen werd gekenmerkt door regen en hoge temperaturen, wat resulteerde in een langzame, evenwichtige rijping van de druiven. Dit zorgde voor een uitstekende balans tussen alcohol en zuurgraad. Dit jaar werd 138.568.850 kilo druiven geoogst, waarvan het overgrote deel bestond uit verdejo, de ster van de regio. Jesús Díez de Íscar, technisch directeur van D.O. Rueda: “De most is nu al van uitzonderlijke kwaliteit en we hebben hoge verwachtingen van de wijnen.” De oogst begon in de nacht van 23 augustus met sauvignon blanc, gevolgd door verdejo, die 88% van de oogst uitmaakt. Rueda staat bekend om zijn nachtelijke oogst, waarbij de druiven in de koele nacht worden geoogst om de kwaliteit optimaal te houden.

Nieuwe druivenrassen in de oorsprongsbenaming Rueda

D.O. Rueda voegt per augustus 2024 acht nieuwe druivenrassen aan haar portfolio, een belangrijke stap die het vooruitstrevende karakter van de oorsprongsbenaming versterkt. Carlos Yllera, voorzitter van D.O. Rueda: “Deze ontwikkeling bevordert innovatie, zonder te vergeten wie we zijn en waar we vandaan komen. Onze focus blijft liggen op de productie van witte kwaliteitswijn, met verdejo als middelpunt.”

De nieuwe druivenrassen omvatten zowel witte als rode variëteiten. Bij de witte druiven zijn onder andere grenache blanc, gewürztraminer en godello nieuw. Bij de rode rassen is cinderella een opvallende toevoeging.

Witte druivenrassen:

Primair: verdejo (native), sauvignon blanc, viura, chardonnay, viognier
Secundair: grenache blanc, gewürztraminer, godello, muscat of alexandria, muscat blanc à petits grains, palomino fino, riesling

Rode druivenrassen:

Primair: tempranillo, cinderella
Secundair: cabernet sauvignon, grenache red, merlot, syrah, bruñal

Het is binnen D.O. Rueda verplicht om ten minste 75% van de wijn te maken met primaire druivenrassen, waarbij maximaal 25% secundaire druiven mogen worden gebruikt. Deze verandering biedt wijnmakers nieuwe mogelijkheden om unieke wijnen te creëren, zonder de sterke tradities van de regio uit het oog te verliezen.

Meer nieuws

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

De geheimen van Sherry Wijnen in 45 minuten

In 2025 gaat een nieuw jaar van de Europese campagne voor Sherry Wijnen van start. Deze campagne informeert zowel consumenten als professionals over de kwaliteitswijnen uit de Sherry-regio. Onderdeel van deze campagne is de Sherry Academy, een online en...

Lees meer
Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Wines of South Africa kondigt CapeWine 2025 aan

Van L naar R: Maryna Calow (WoSA), Michiel du Toit (Hillebrand Gori), Charmaine Swanepoel (DHL), Siobhan Thompson (WoSA), (Hillebrand Gori) and Francois Malherbe (DHL) De grootste wijnbeurs van het zuidelijk halfrond Wines of South Africa (WoSA) kondigt met trots de...

Lees meer
BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

BASEL: PROSECCO BAR AT THE INTERNATIONAL AIRPORT

Bottega Prosecco Bar expands its presence to Switzerland with a new venue in partnership with the Lagardere group at Basel International Airport. The facility was opened on 29 November, a date close to the Christmas holidays and the peak of transits at the Swiss...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix