logo WIJNJOURNAAL groen

Een zoete twist voor de feestdagen: Pedro Ximénez!

door | 26 nov 2024 | Internationaal

Van cocktails tot desserts – ontdek de magie van PX tijdens de feestdagen!

De feestdagen komen er weer aan, en wat is een betere manier om in de feeststemming te komen dan met sherry! Sherry leent zich maar al te graag voor wijn-spijs pairings en cocktails. Zo ook de zoetste en misschien wel de meest gedronken stijl in Nederland: Pedro Ximénez!

Het bouquet van de Sherry die gemaakt wordt met de Pedro Ximénez druif is heerlijk zoet en doet denken aan gedroogde zuidvruchten zoals rozijnen, vijgen en dadels. Vergezeld met aroma’s van honing, druiven siroop, jam en gekonfijt fruit. Tegelijkertijd doet het ook denken aan versgemalen koffie, donkere chocolade, cacao en zoethout. Speciaal voor jou hebben we 3 heerlijke cocktailrecepten en wijn-spijs pairings onder elkaar gezet, dus laat je inspireren!    

Espresso Martini met Pedro Ximénez     

De Sherry Espresso Martini combineert de rijke smaak van PX Sherry met de opwekkende kick van verse espresso. Een hedendaagse favoriet die perfect past bij een glamoureus kerstfeest. Drink deze cocktail na het dessert.

Ingrediënten voor 1 cocktail:              
– 45 ml PX Sherry          
– 30 ml vodka  
– 15 ml koffielikeur        
– 1 kopje verse espresso           
– 2 koffiebonen voor garnering
– IJs      

Voeg de PX, de vodka, de koffielikeur, de verse espresso en het ijs toe aan een cocktailshaker. Na even goed shaken is de cocktail klaar om in een mooi glas geschonken te worden. Maak af met 2 koffie bonen voor de gezelligheid en klaar is de perfecte opkikker!       

Sherry Sangría met Pedro Ximénez  
Geïnspireerd op de traditionele Spaanse Sangría, voegt de Sherry Sangría een feestelijke twist toe aan de kerstviering. Deze verfrissende mix van rode wijn en Sherry met vers fruit is een ware traktatie. Ideaal voor tijdens de kerstbrunch.

Recept voor een liter:              
– 750 ml rode wijn         
– 120 ml Pedro Ximénez Sherry              
– 60 ml brandewijn        
– Vers fruit (sinaasappel, citroen, appel)           
– 30 ml sinaasappellikeur

Meng de rode wijn, Pedro Ximénez Sherry en brandewijn in een grote kan. Voeg het vers gesneden fruit toe. Laat het mengsel minstens 2 uur in de koelkast intrekken. Voeg vlak voor het serveren de sinaasappellikeur toe. Voor de perfecte belevering, serveer over ijs in wijnglazen.

Sherry Flip

Bij het voorgerecht, tussendoor, bij het nagerecht of stipt om 00:00 uur om het nieuwe jaar in te luiden. Deze Sherry Flip cocktail met de zoete Pedro Ximénez is misschien wel één van de makkelijkste en smaakvolste cocktail die er te maken is.

Ingrediënten voor 1 cocktail: – 6cl Pedro Ximénez     
– 2 eetlepels melkroom             
– snufje poedersuiker   
– 1 ei     
– IJs      

Voeg de PX, de melkroom, de poedersuiker, het ei en het ijs toe aan een cocktailshaker. Na even goed shaken is de cocktail klaar om in een mooi glas geschonken te worden. Maak af met een beetje nootmuskaat voor de finishing touch en klaar om te genieten!      

Geen cocktail fan? Niet getreurd, PX is ook perfect te verwerken in, of te schenken naast een dessert. Hierbij wat tips!  

Pedro Ximénez met ijs

Vergeet de chocolade- en karamel saus deze kerst! Maak je bolletje vanille ijs wat spannender met een scheutje Pedro Ximénez. Super simpel, maar wel een heerlijke optie voor aan de grote mensen tafel deze kerst!    

Pedro Ximénez met kaas

Meer fan van kaas? Pedro Ximénez en kaas zijn een super combinatie. De zoetheid van de wijn is een aanvulling op het zoute van de kaas. Perfecte combinaties zijn daarom ook: cheddar, Parmezaan en blauwe schimmel kaas. Klinkt als smullen, toch? Ben je geen fan van harde kazen? Dan is een brie of camembert ook lekker te combineren. Oneindige cheesy opties dus!

Vier deze feestdagen met de rijke, heerlijke smaken van Pedro Ximénez! Of je nu feestelijke cocktails maakt, je desserts oppept of het combineert met je favoriete kazen, PX Sherry brengt een vleugje zoetheid en verfijning bij elke gelegenheid. Van gezellige avonden bij de openhaard tot zomerse avonden met vrienden, laat je inspireren door deze recepten en combinaties. Proost op de feestdagen

Meer nieuws

Austria retains its lead in organic viticulture

Austria retains its lead in organic viticulture

For the first time ever, a quarter of all Austrian vineyards are certified organicExactly one quarter (25.0%) of the area under vine in Austria has been certified as organically cultivated, as the latest figures released by the Federal Ministry of...

Lees meer
ProSpirits Report 2025: The Future of Spirits

ProSpirits Report 2025: The Future of Spirits

The global spirits industry stands at a turning point — and the inaugural ProSpirits Report – The Future of Spirits captures the opportunities and challenges shaping its next chapter. Based on insights from over 200 industry professionals across 45...

Lees meer
De populairste cocktails van Nederland in 2025

De populairste cocktails van Nederland in 2025

Als het aan onze zoekgeschiedenis ligt, schenken we deze zomer het liefst een Espresso Martini in. Of twee. Uit een analyse van zoekdata door Seeders blijkt dat deze cocktail aan een indrukwekkende opmars bezig is. In juli 2025 werd er bijna 24.500 keer op...

Lees meer
Austrian wines impress in Tokyo

Austrian wines impress in Tokyo

– Major success for Austrian wine exports to Asia: the Austrian Tasting in Tokyo 2025, hosted by the Austrian Wine Marketing Board (Austrian Wine) on 22 July, attracted more than 600 wine professionals from the Japanese retail sector, hospitality industry...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This