Een duivels lekkere versterkte wijn van Limburgse bodem
Vijlen, Zuid-Limburg: Wijndomein St. Martinus lanceert de lang verwachte ‘Hellepoort’, een unieke versterkte wijn geproduceerd in 2019. Enkele bezoekers van de jaargangsproeverijen hebben al een voorproefje gehad. Nu is de rest van Nederland aan de beurt. Gelukkig zit er nog iets in het vat!
Uniek project
Stan Beurskens en de toenmalige Portugese keldermedewerker Bruno waren razend enthousiast over het idee om een ‘port’ achtige wijn van Limburgse bodem te maken. De huidige keldermedewerkers hebben de afgelopen jaren met veel geduld de smaakverandering van deze versterkte wijn vastgelegd. En in hun eigen woorden is hij ‘goddelijk’ geworden.
De Hellepoort 2019 is gemaakt van druivenras Cabernet Cortis en heeft 60 maanden gerijpt in een 500 liter Frans eikenvat. Zijn Tawny kleur gaat gepaard met complexe aroma’s van gedroogd fruit, in evenwicht gehouden door een heerlijk vleugje frisheid. Deze versterkte wijn drukt de perfecte combinatie uit van jonge levendigheid en rijpheid. De Hellepoort 2019 is verkrijgbaar in flessen van 50 cl en is na opening circa een maand houdbaar onder kurk.
Oenoloog Stan Beurskens, St. Martinus: “Inmiddels maak ik al bijna drie decennia wijn en vierde ik afgelopen jaar het tienjarig bestaan van de kelder hier in Vijlen. Na al die jaren durf ik wel te zeggen dat ik een indrukwekkend repertoire aan wijnen heb opgebouwd. Waarin mijn team en ik ieder jaar opnieuw veel tijd en liefde steken. Ons huidige aanbod is natuurlijk de hoofdprioriteit, maar als wijnmaker wil je jezelf ook blijven uitdagen. Dus als een Portugese keldermeester je vraagt of er misschien een mogelijkheid is om een vaatje ‘port’ te maken, dan word je daar gewoon enthousiast van! Voor bijzondere projecten deins ik nooit terug en ben ik heel kort en krachtig: ‘Waarom ook niet?’”
Een culinair genot
De Hellepoort 2019 is een veelzijdige versterkte wijn die bij elke gang van het menu past. Hij is te combineren met voorgerechten zoals paté, rijk aan noten en gedroogd fruit, of foie gras. Bij hoofdgerechten zoals gegrilde of geroosterde eend, paddenstoelenrisotto, en geroosterde noten en groenten komt deze wijn ook goed tot zijn recht. Uiteraard is hij ook uitstekend te drinken als dessertwijn, bijvoorbeeld met een lichte chocolademousse met rode bessen, gekarameliseerde appeltaart, of een rijke, nootachtige kaas zoals gerookte appelcheddar. Zijn brede inzetbaarheid zal menig culinair liefhebber behagen, een waar culinair genot!