Nieuwe culinaire hotspot in Rotterdam
De magie van het oude Milaan bruist tot leven in Grand Locale, het nieuwe restaurant in Rotterdam. De culinaire hotspot, opgezet door de ondernemers achter Old Scuola, combineert de onmiskenbare allure van een grand café met de verfijning van een stijlvol restaurant. Vanaf vandaag is Grand Locale officieel zeven dagen per week geopend voor deli, lunch, borrel en diner.
De Grand Locale filosofie
Met maar liefst 400 vierkante meter aan ruimte is Grand Locale een culinair theater voor gastronomen en design liefhebbers. Of je nu met twee komt voor een intiem diner bij kaarslicht of een met een groep vrienden gaat voor het Grand Aperitivo arrangement. De locatie leent zich voor 180 gasten binnen en biedt 150 zitplaatsen op het terras, grenzend aan het water. De term ‘Grand’, afgeleid van ‘Grandissimo’, weerspiegelt de premium signatuur die doorschemert in zowel de culinaire creaties als het verfijnde interieur. ‘Locale’ verwijst naar de Italiaanse café-cultuur: een sociale ontmoetingsplaats waar gezelligheid centraal staat. Het interieur kenmerkt zich door luxueuze banken in bordeauxrood met chromen accenten, authentieke taverne tafels, klassieke lampenkappen en minimalistisch uitgevoerde lambrisering. Bastiaan Kalmeyer van het Rotterdamse architectenbureau In Stability We Trust is verantwoordelijk voor het ontwerp van de zaak.
“Grand Locale is de evolutie van Old Scuola,” legt eigenaar Daniel van der Stel (34) uit: “In 2012 zijn Marco (van origine archeoloog) en ik (ingenieur) gestart met een pizza-oven op een aanhangertje, om een leuke zomer te hebben. Dit resulteerde de jaren erna in de grootste pizza cateraar (8 outlets) van de Benelux met als missie zoveel mogelijk mensen Old Scuola pizza te laten eten. Ons motto ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ heeft ons aardig op weg geholpen. We hebben veel geleerd in de afgelopen dertien jaar met onze twee Old Scuola-vestigingen in Rotterdam en catering op de grootste festivals in de Benelux. We zijn er voor de lange termijn en nog lang niet klaar.’’
Culinaire beleving en ambiance
Het menu onderscheidt zich door authentieke Italiaanse klassiekers met een moderne twist. De houtoven speelt vrijwel in elk gerecht een centrale rol. Van knapperige Napolitaanse pizza’s en premium pasta’s tot huisgemaakte Gelato. Daniël legt uit: “Onze houtoven is het kloppende hart van de zaak. We draaien overdag het deeg voor de pizza en pasta’s, zodat je kunt zien hoe alles vers wordt bereid. Zelfs in ons ijs komt de invloed van de houtoven naar voren.” Mede-eigenaar Marco (42) voegt toe: “We respecteren de traditionele Italiaanse keuken, maar durven ook nieuwe paden te verkennen.” De gastronomische ervaring wordt verrijkt door de store, een zes meter wand in het bargedeelte, waar gasten de karakteristieke smaken van Grand Locale kunnen meenemen voor thuis. Het assortiment varieert van premium diepvriespizza’s, deegbollen en verse pasta’s, tot een craft bier samenwerking met Big Belly Brewing en merchandise.
Duurzaamheid en lokale samenwerkingen
Grand Locale profileert zich door een uitgesproken focus op kwaliteit, duurzaamheid en lokale sourcing. De gerechten worden exclusief bereid met seizoensgebonden ingrediënten, in nauwe samenwerking met lokale partners zoals Rotterzwam voor paddenstoelen, Harvest voor croissants en patisserie, en Heinder & Vedde voor ambachtelijke chocolade. De drankkaart bestaat uit een zorgvuldig geselecteerd aanbod van wijnen die rechtstreeks op fust worden geleverd door toegewijde wijnmakers. Marco benadrukt de duurzame aanpak: “We willen de juiste wijnboeren inspireren om meer wijn op tap te leveren om zo deze duurzame vorm van wijnproductie te vergroten. Door wijn op de tap aan te bieden, dragen we bij aan minder transport, water en energie.” Naast de wijnen biedt Grand Locale een uitgebreide bierselectie met onder andere een eigen branded bier en exclusieve Italiaanse speciaalbieren. Barrelproof completeert de drankkaart met drie cocktails van de tap, waaronder een espresso martini, pink martini en basil smash. Naast de uitgebreide wijnkaart biedt Grand Locale ook een verfijnde selectie van drie verschillende Negroni cocktails.