Het is de kleur die al een paar jaar de wijnwereld in zijn greep- en consumenten in de ban houdt: oranje wijn is nu een opkomende ster aan de tafel van Hedonisten. Oranje wijn, herontdekt in 2010, breidt zich gestaag uit in landen over de hele wereld en is nu een gevestigde trend die nieuwsgierigheid opwekt in alle hoeken van de industrie. Deze interesse komt tot uiting in de wijngaarden, bij de wijnkelders en op de menukaarten van bars en restaurants. Gérard Bertrand, een karakteristieke wijnmaker en meester-blender in de Languedoc, heeft sinds enkele jaren oranje wijnen in zijn portofolio en breidt zijn assortiment in 2023 uit met de komst van drie nieuwe wijnen. Het blijkt een succesvolle zet te zijn voor de wijnmaker die onlangs is verkozen tot Beste Wijnmaker van de Wereld.

Antieke oranje wijn  
De geschiedenis van oranje wijn gaat meer dan 4.500 jaar terug naar Georgië, waar de druiven traditioneel niet werden geperst voor de gisting. De oorsprong van oranje wijn is zelfs nog ouder, want er zijn sporen van deze wijn maak techniek gevonden in de Kaukasus van meer dan 8.000 jaar geleden.

In die tijd lieten de Georgiërs hun wijn rijpen in ingegraven vaten, die Kyevris werden genoemd. Deze unieke wijn maak techniek verspreidde zich naar de rest van Europa en inspireerde eerste de wijnmakers in het huidige Noord-Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Vandaag wordt er nog steeds oranje wijn geproduceerd in Europa en vele andere delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk.   

Meer dan een trend, een herontdekking   
Hoewel het nu als baanbrekend wordt beschouwd, is oranje wijn, een witte wijn die wordt bereid als rode wijn, het resultaat van een duizend jaar oud proces. Wijnmakers weken de druiven samen met hun vaste delen, namelijk de schillen, pitten en soms zelfs de stengels, gedurende een periode die varieert van enkele dagen tot enkele maanden. Zo verleidt de oranje wijn door zijn vindingrijkheid en creativiteit. Avontuurlijke wijnliefhebbers vinden verbazingwekkende kleurvariaties, gaande van donkerblond tot helder oranje tot koper en diep amber. Oranje wijnen zijn soepel, fris en soms beter verteerbaar dan witte wijnen. Het zijn wijnen met gevarieerde en delicate aromatische karakters en die tot nadenken stemmen.

Oranje wijnen van Gérard Bertrand, een rijk en verrassend kleurenpalet          
Als voorloper van de huidige trends produceert Gérard Bertrand biologische en biodynamische oranje wijnen met talrijke en gevarieerde profielen. Het assortiment heeft een aanbod voor elke wijndrinker, elk genietmoment en biedt consistent een geweldige kwaliteit die de wijnen van de Languedoc waardig is.   

In dit wijnhuis worden verschillende soorten wijnen geproduceerd zoals Naturae Orange, Gerona, Orange Gold en Villa Soleilla. Ga voor meer informatie naar gerard-bertrand.com

Over Gérard Bertrand          
Bij Gérard Bertrand zijn zij ervan overtuigd dat wijnbouw in harmonie met natuur de beste manier is om terroirwijnen op het hoogste niveau te brengen. De biodynamische manier van telen maakt het mogelijk om wijnen te produceren die representatief zijn voor alle terroirs van Zuid-Frankrijk. De biodynamische manier van landbouw bestaat uit het gebruik van compost en kruidenthee van biodynamische planten. De zorgvuldige methodiek vind je terug in de smaakvolle wijnen van dit huis.

Zoek op categorie