“Bij Oocker drink je parels, bijzondere vondsten die je verder wil vertellen”
Afgelopen week maakte de jury van de jaarlijkse Winebar of the Year competitie in Nederland bekend dat Oocker Amsterdam deze felbegeerde titel mee naar de bar mag nemen. Tim Meyer Viol en Niels van der Werf en hun team namen de eretitel en hoofdprijs persoonlijk in ontvangst bij de winnaar van vorig jaar, De Paskamer in Amsterdam.
De jury was dit jaar unaniem over de winnaar: “Een ontzettend fijne winebar met een heerlijk vibe, goede en betaalbare keuken en een duizelingwekkend wijnassortiment per glas en per fles. Bij Oocker drink je parels, bijzondere vondsten die je aan je collega’s en vrienden wilt vertellen.” De jury ging in december en januari langs alle 15 genomineerde winebars en vond dat, naast de winnaar, de volgende winebars een extra vermelding verdienen: Wijnbar Proef bij Platenburg in Rotterdam, Het Wijnhuis in Zwolle, Vineria Nebbiolo in Baarn en Nic&Ik Wine and Food in Zutphen.
Naast de oorkonde ontving Oocker een prachtige box met 6 bekroonde Zuid-Afrikaanse topwijnen volgens de Platter Guide, uitgereikt door vertegenwoordiging van hoofdsponsor Wines of South Africa.
Trends die opvielen
Tijdens de jurybezoeken in december en januari vielen een aantal trends op. Allereerst wordt het niveau van het personeel steeds beter, er loopt vrijwel altijd een medewerker in de zaak met een WSET of SEDN diploma. Daarnaast zie je in heel Nederland een duidelijke opmars van winebars, een echte toevoeging voor het uitgaansleven in steden als Zwolle en Tilburg, maar ook kleinere plaatsen als Someren en Baarn. In de Randstad vind je een goede mix van vrouwelijke en mannelijke gasten, maar daarbuiten, viel de jury toch op, zijn de tafeltjes vaak bezet door groepjes vrouwen, overigens van alle leeftijden.
De wijnkaarten zijn gevarieerd, met diverse druivenrassen en uit verschillende werelddelen. Heel soms kiest een winebar ervoor om alleen Europese wijnen te schenken. Opvallend was het aanbod van Riesling en mousserende wijnen, duidelijk inspelend op de trend van vraag naar fris, fruitig en bubbels. Vaak is een bob glas of zelf maar een slok van een wijn al mogelijk, en ook wordt het 0.0 assortiment steeds spannender.