logo WIJNJOURNAAL groen

Wijndomein St. Martinus lanceert lang verwachte ‘Hellepoort’

door | 10 feb 2025 | Nieuws

Een duivels lekkere versterkte wijn van Limburgse bodem

Vijlen, Zuid-Limburg: Wijndomein St. Martinus lanceert de lang verwachte ‘Hellepoort’, een unieke versterkte wijn geproduceerd in 2019. Enkele bezoekers van de jaargangsproeverijen hebben al een voorproefje gehad. Nu is de rest van Nederland aan de beurt. Gelukkig zit er nog iets in het vat!

Uniek project

Stan Beurskens en de toenmalige Portugese keldermedewerker Bruno waren razend enthousiast over het idee om een ‘port’ achtige wijn van Limburgse bodem te maken. De huidige keldermedewerkers hebben de afgelopen jaren met veel geduld de smaakverandering van deze versterkte wijn vastgelegd. En in hun eigen woorden is hij ‘goddelijk’ geworden.

De Hellepoort 2019 is gemaakt van druivenras Cabernet Cortis en heeft 60 maanden gerijpt in een 500 liter Frans eikenvat. Zijn Tawny kleur gaat gepaard met complexe aroma’s van gedroogd fruit, in evenwicht gehouden door een heerlijk vleugje frisheid. Deze versterkte wijn drukt de perfecte combinatie uit van jonge levendigheid en rijpheid. De Hellepoort 2019 is verkrijgbaar in flessen van 50 cl en is na opening circa een maand houdbaar onder kurk.

Oenoloog Stan Beurskens, St. Martinus: “Inmiddels maak ik al bijna drie decennia wijn en vierde ik afgelopen jaar het tienjarig bestaan van de kelder hier in Vijlen. Na al die jaren durf ik wel te zeggen dat ik een indrukwekkend repertoire aan wijnen heb opgebouwd. Waarin mijn team en ik ieder jaar opnieuw veel tijd en liefde steken. Ons huidige aanbod is natuurlijk de hoofdprioriteit, maar als wijnmaker wil je jezelf ook blijven uitdagen. Dus als een Portugese keldermeester je vraagt of er misschien een mogelijkheid is om een vaatje ‘port’ te maken, dan word je daar gewoon enthousiast van! Voor bijzondere projecten deins ik nooit terug en ben ik heel kort en krachtig: ‘Waarom ook niet?’”

Een culinair genot
De Hellepoort 2019 is een veelzijdige versterkte wijn die bij elke gang van het menu past. Hij is te combineren met voorgerechten zoals paté, rijk aan noten en gedroogd fruit, of foie gras. Bij hoofdgerechten zoals gegrilde of geroosterde eend, paddenstoelenrisotto, en geroosterde noten en groenten komt deze wijn ook goed tot zijn recht. Uiteraard is hij ook uitstekend te drinken als dessertwijn, bijvoorbeeld met een lichte chocolademousse met rode bessen, gekarameliseerde appeltaart, of een rijke, nootachtige kaas zoals gerookte appelcheddar. Zijn brede inzetbaarheid zal menig culinair liefhebber behagen, een waar culinair genot!

 

Meer nieuws

It’s showtime in Düsseldorf

It’s showtime in Düsseldorf

Photo: @Messe DüsseldorfExciting programme lures international wine and spirits industryWhen March sees ProWein come to town the whole of Düsseldorf turns into a hotspot for the international wine and spirits sector. For six days everything in the Rhine...

Lees meer
Best Label Award®2025

Best Label Award®2025

The Best Label Awards® (BLA), the first and only competition with international standards, a seamless online registration, and transparent judging, is now open to wine and spirits producers worldwide. The judging will take place on the third Wednesday of...

Lees meer
Paris premiere for the ÖTW

Paris premiere for the ÖTW

Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) has been the standard-bearer for premium Austrian wines for more than 30 years. The winery grouping has worked tirelessly to promote the best origin wines from Austria’s key regions and developed a pioneering...

Lees meer
Castilla-La Mancha keert terug!

Castilla-La Mancha keert terug!

Wijnmakers uit Castilla-La Mancha presenteren hun beste wijnen in AmsterdamOp woensdag 19 februari 2025 komt de grootste en meest diverse wijnregio van Spanje naar Amsterdam. Tijdens een bijzondere proeverij bij Chateau Amsterdam, presenteren 14 wijnmakers...

Lees meer
logo svbe
logo wijncursussen.nl
logo nix
Share This
G-YD8G14ETJ5