Pascal CHATONNET, well known oenologist of Bordeaux (France) and abroad for its multiple caps in particular for his famous scientific works in the field of the wine making and of the aging of wines in barrels, the contaminations by various pollutants of chemical origin (anisoles, pesticides) or microbiological (Brettanomyces), who allowed the development of the analysis laboratory and the
expertise EXCELL (Group HDP) on an international scale.
Owner (www.vignobleschatonnet.com) of different estates in Lalande de Pomerol (Chateau HautChaigneau, La Croix-Chaigneau and La Sergue) and Saint-Emilion (L’Archange), Pascal CHATONNET developed since 1995, independently of his other businesses, the activity ofwinemaking consultant for various properties in France and abroad*, either by working directly for the owners, or by collaborating through a consulting agency of international board employing well recognized consultants all over the world for certain foreign customers to realize various types of missions.
Pascal CHATONNET announces today the takeover in 2016 of Vinebridge Ltd, an international
consulting agency localized in Malta and London, with which he collaborates since several years,
by his French company Pascal Chatonnet Conseil SAS based in Bordeaux.
Thanks to this purchase, Pascal CHATONNET actively wishes to develop from 2017 the activity of technical consulting in the world of wines and spirit by bringing his unique expertise, but also those
of other consultants internationally recognized, in the domains of the vine growing, the scientific irrigation, the steps of eco-responsible production, the wine making, the technical marketing, the technical and economical evaluation of estates and winemaking installations, design of new winery, communication …
Pascal CHATONNET resumes directly the management of certain key accounts ofVinebridge where he was initially commissioned (Group Vega-Sicilia (Spain), Estate &Wines (Group LVMH, France), V on Mandle Family Estates (Canada), Group ldealdrinks (Portugal), Domain of the CASTEL (Israel), etc. .. ); he will begin the recruitment of new consultants to develop customers’ portfolio by adapting
the services to the small and big structures requiring him in the year to come.
* among the most known clients Chateau Cos d’Estournel (St-Estephe}, Chateau d’lssan (Margaux}, Chateau La Commanderie (Pomerol}, Chateau de Beaucastel (Chateauneuf-du-Pape}, Vins & Domaines Perrin, Chateau Sainte Roseline (Provence}, Clos des Augustins (Pic-Saint-Loup}, Domaine jaume (Vinsobres}, Groupe Rioja Alta (Rioja, Ribera del Duero, Galicia}, Selection Chartier Inc. (Canada}, Terra Moretti (Toscana) etc. …
The global spirits industry stands at a turning point — and the inaugural ProSpirits Report – The Future of Spirits captures the opportunities and challenges shaping its next chapter. Based on insights from over 200 industry professionals across 45...
Als het aan onze zoekgeschiedenis ligt, schenken we deze zomer het liefst een Espresso Martini in. Of twee. Uit een analyse van zoekdata door Seeders blijkt dat deze cocktail aan een indrukwekkende opmars bezig is. In juli 2025 werd er bijna 24.500 keer op...
Win tickets voor de Pays d’Oc IGP boot en beleef SAIL vanaf het water Over iets minder dan een maand is het zover: SAIL Amsterdam, het iconische en grootste nautische evenement van Nederland. Duizenden schepen en boten verzamelen zich in onze hoofdstad en...
– Major success for Austrian wine exports to Asia: the Austrian Tasting in Tokyo 2025, hosted by the Austrian Wine Marketing Board (Austrian Wine) on 22 July, attracted more than 600 wine professionals from the Japanese retail sector, hospitality industry...
PERSBERICHTVan een Italiaanse espresso of cappuccino tot een Australische flat white of Spaanse cortado: een kopje koffie behoort tot onze vaste dagelijkse routine. Dat kopje drink je natuurlijk het liefste precies naar eigen voorkeur, van de...
De Elzas kent een prachtig landschap, een eigen taal en een aantrekkelijke gastronomie. De eet- en drinkcultuur staat hier hoog in het vandaal. Kijk eens op de kaart van Michelin en ontdek hoeveel restaurants van niveau deze regio telt. Maar, het zijn niet...