GM_BibGourmandBenelux

Michelin heeft met zijn nieuwste gids terug een recordeditie te pakken: de teller staat op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers. De Bib Gourmand, het concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menu’s en jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.

De cijfers bewijzen het succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een “Bib Gourmandonderscheiding”,die in de MICHELIN gids aangeduid zijn met een symbool . Dit jaar staat de teller op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers. De Michelin inspecteurs reisden de hele Benelux door om adresjes te vinden waar men kan rekenen op lekker eten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar ook op een prettige sfeer. De restaurants in deze gids hebben een ziel, ze bruisen! Ze bewijzen dat smakelijk tafelen geen luxe hoeft te zijn.

In Nederland is diversiteit het sleutelwoord. Dat gaat van een pure, Napolitaanse keuken die krachtig op smaak wordt gebracht bij Il Campanile in Markelo, tot een heerlijke samensmelting van de Chinese en Japanse keuken bij A-fusion, in het hart van het Amsterdamse Chinatown. Wie eerder een keuken verkiest die streek gebonden en eigentijds is, wordt in deze gids eveneens op zijn wenken bediend. Verschillende Nederlandse chefs hebben resoluut gekozen om kwaliteit voor aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Een fraai voorbeeld hiervan is restaurant Bovenmeester in Steenwijk. Chef Jan Nijland werkte jarenlang in sterrenzaken, maar koos voor een laag drempeligere aanpak waarmee hij een ruimer en jonger publiek aanspreekt.

In België is Wallonië met twaalf nieuwkomers het best vertegenwoordigd. Maar de meest opvallende trend is dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen, die ze combineren met lekker eten. Zo biedt Les Vrais Soudeurs uit het Henegouwse Thuin een keuze uit meer dan 200 wijnsoorten, waaronder heel wat gegeerde exemplaren, die het koppelt aan gerechten die bol staan van smaak en uitmuntende producten. Die heerlijke harmonie tussen wijn en spijs vindt men onder meer ook bij Mondevino uit het Limburgse Borgloon en Le Wine Bar Sablon des Marolles uit Brussel. De hoofdstad verdient een speciale vermelding voor de creatieve combinaties die men er vindt. In navolging van het restaurant De Maurice à Olivier, dat aansluit op een krantenwinkel, maakt Wine in the City in Jette nu zijn intrede: het combineert een wijnwinkel en een restaurant. Wijn en lekker eten: a match made in heaven.

Het Groothertogdom Luxemburg laat zich opmerken door zijn traditie, al betekent dat niet dat er stilgestaan wordt. Neem nu restaurant Brimer uit Grundhof, dat al vier generaties lang in handen is van dezelfde familie: hier vindt men een goede, genereuze keuken die een totaalbeleving biedt. Dit is een mooi voorbeeld van het grote culinaire potentieel dat aanwezig is in Luxemburg. Een andere exponent daarvan is Les Timandines in Troisvierges, waar een moderne keuken met een traditionele basis wordt voorgeschoteld.

De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2014 is het startschot van een spannende novembermaand voor Michelin. Op 18 november wordt namelijk de MICHELIN gids België en Luxemburg 2014 gepresenteerd (te koop vanaf 21 november), op 25 november volgt de gids voor Nederland (te koop vanaf 28 november).

De “Bib Gourmand Benelux 2014” is te koop vanaf 7 november voor de prijs van € 15,95(België en Nederland) en € 15,50 (Luxemburg).

Deze 6e editie bevat:

  • 143 restaurants in België, waarvan 23 nieuwe;
  • 12 restaurants in Luxemburg, waarvan 5 nieuwe;
  • 106 restaurants in Nederland, waarvan 15 nieuwe.

 

Zoek op categorie